YouTube ve SOSYAL MEDYA KAZANÇLARINA YENİ DÜZENLEME ve BU KİŞİLERİN YAPMASI GEREKENLER

 

SMMM / Bağımsız Denetçi Harun AÇIKGÖZ

 

 

  • GİRİŞ

 

            14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2.maddesi ile 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen mükerrer 20/B maddesine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiş ve

            26.10.2021 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır.

            Sonrasında ise, 12/1/2022 tarihli ve 31717 sayılı Resmi Gazete 'de sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasına ilişkin 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlanmış ve özellikle Youtuber’ ların vergisel sorumluluklarına dair tüm soru işaretleri giderilmiştir.

 

  • DÜZENLEME ÖNCESİ NE GİBİ SORUNLAR YAŞANIYORDU

 

                        Sosyal medyada sosyal içerik üreticilerinin elde ettikleri       kazançların   tamamı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazançlara ilişkin hükümleri        çerçevesinde vergiye tabi tutulmaktaydı.

            Asıl sorunda burada ortaya çıkıyordu, Bir Mali Müşavir ile anlaşma           yapmak sureti ile Vergi Beyannamelerini tahakkuk ettirmek ve defter tutturmak zorundalardı.

            Bu konuda geçmişte herhangi bir düzenleme yapılmadığından     kazançları     aylık 700,00 TL nin altında kalan youtuber’lar Vergi   mükellefi olmaları    durumunda,   SMMM hizmet        bedeli ve             toplamda yıllık 1.600           TL yi   bulan Beyanname Damga Vergileri       nedeni ile  insanlara faydalı            olabilmek      adına açtıkları kanalları      üzerinden     yurt dışından az       da       olsa döviz getirmelerine rağmen         içerik üretmek ve video yayınlamakta     tereddüt ediyorlardı.

            Çoğu da bu tür faaliyetlerinden vaz geçmek zorunda kalmıştı.

           

  • TEBLİĞ SONRASI İÇERİK ÜRETİCİLERİNİN YAPMASI GEREKENLER

 

 

            Öncelikle İstisnadan kimler faydalanabilecek?

            İstisnadan, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek    kişiler ile akıllı telefon veya           tablet gibi mobil cihazlar için uygulama      geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecektir.

            Söz konusu istisna uygulamasında mükelleflerin tam veya dar mükellef             olmalarının bir herhangi bir önemi bulunmamaktadır.

            İçerik üreticilerinin İstisnadan faydalanma şartları nelerdir?

            Bu tür faaliyetlerde bulunan kişilerin bu faaliyetleri sonucu elde edecekleri tüm           hasılatı tahsil etmelerini teminen Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açmaları   şartı getirilmiş olup, Genel olarak Türkiye’de yaşayan tüm youtuber’lar     tahsilatlarını bu şekilde yapmaktadır.

            Bu kapsamda, İstisnadan faydalanmak isteyenler ikametgâhlarının         bulunduğu   yerdeki Vergi Dairesinin sicil servisine bizzat başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak dilekçe          vermelidir.

            Vergi dairesinden Tebliği ekinde örneği yer alan 193 Sayılı             Kanunun Mükerrer             20/B             Maddesi Uygulamasına İlişkin hazırlanan İstisna       Belgesini       almaları ve aldıkları             bu belgeyi hesaplarının bulunduğu Banka şubesine      vermeleri gerekmektedir.

            Bankalar ise, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden,             aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklar ve           tevkif edilen vergileri,       193 sayılı Kanunun 98 ve 119 uncu            maddelerindeki esaslar çerçevesinde muhtasar beyanname ile beyan       edip ödeyeceklerdir.

            Buradaki ince ayrıntı ise,  Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir        vergisi             mükellefiyetlerinin bulunmaması halinde ise istisna kapsamına    giren faaliyetlerle ilgili             mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgeleri          alınabilecek olmasıdır.

            Şirket ortaklıkları bulunan içerik üreticileri şahsen ticari kazanç yönünden Gelir            Vergisi             mükellefi olarak değerlendirilmeyeceğinden istisna belgesi            almalarında sakınca olmayacaktır.

 

            İstisnadan faydalananların yükümlülükleri nelerdir?

            193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde istisna edilen türdeki      faaliyetlerde bulunan             mükelleflerden istisnadan faydalananların yıl             içindeki kazançları toplamının 193 sayılı             Kanunun 103 üncü maddesinin             dördüncü gelir diliminde yer alan (2022 yılı için 880.000             TL) tutarı aşıp           aşmadığına bakılmaksızındefter tasdik ettirme, defter tutma (defter-            beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme       zorunluluklarının kaldırılmıştır.

            Bu istisna faaliyetlerinin yanı sıra mükelleflerin ticari, zirai veya serbest            meslek kazancı             yönünden başka faaliyetlerinin bulunması   halindedefter tasdik ettirme, defter    tutma (defter-beyan sistemine   kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunlulukları             devam etmektedir.

  • SONUÇ

 

                        İstisnadan faydalanmak isteyen YouTuber lar ve diğer sosyal        medyadan     kazanç elde             eden kişiler ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki       Vergi Dairesinin sicil servisine bizzat             başvurarak istisna kapsamındaki            faaliyetine ilişkin olarak tebliğ ekinde örneği yer alan             istisna belgesini almalı      ve bu belgeyi hesaplarının bulunduğu Banka şubesine elden vermeleri             gerekmektedir.

                        Bu aşamadan sonra tüm yükümlülük ilgili banka şubesinde olup,                        bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım      tarihi   itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklar ve tevkif edilen          vergileri, 193 sayılı Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar     çerçevesinde muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyeceklerdir.

                        Genellikle İnsanlara faydalı olabilmek   adına açtıkları kanalları      üzerinden videolar paylaşan ve az da olsa yurt dışından döviz getiren     özellike YouTuber olarak tabir edilen kişilerin bu tür             faaliyetlerinden vergisel    zorluklar ve denetim kaygısı yüzünden vazgeçmesinin önüne geçilmiş ve        kazançları basit bir yöntemle vergilendirilmiştir.

            KAYNAKÇA

  • 318 Seri Nolu Gelir Vergi Genel Tebliğ

 

SMMM / Bağımsız Denetçi Harun AÇIKGÖZ

 

 harun.jpg

 

 

1981 yılında Çorum'da doğdu. İlk, Orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. A.Ü. İşletme Fakültesi Muhasebe ve Finansman bölümünden mezun oldu.

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ( IFRS ) eğitim programını 2007 yılında başarı ile tamamladı.

Başkent Üniversitesinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Gözetiminde ve Lisansüstü seviyede gerçekleştirilen “ Muhasebe Standartları, Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı” eğitimini başarı ile tamamlayarak Bağımsız Denetçi Unvanını almaya hak kazandı.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilmiş Bağımsız Denetçi olan Harun AÇIKGÖZ Şirketimizde kurucu ortak olup, aynı zamanda ülkemizin önde gelen Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik firmalarından birinde Denetim Grup Başkanı ve Sorumlu Bağımsız Denetçi olarak görevine devam etmektedir.

Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında Mesleki Sorunlar Komisyon Başkanı ve Oda Danışma Meclis Üyesi olan Harun AÇIKGÖZ ün mesleki alanda yazdığı makaleler çeşitli internet sitelerinde yayınlanmaktadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

emeklilik